Lični trener

Izbor namirnica sa manjim sadržajem masti i holesterolaIzbor namirnica sa manjim sadržajem masti i holesterola

Jun 03, 2014

Granice prosečnog unosa masti koje se preporučuju u populaciji kreću se u rasponu od 15 ukupnog energetskog unosa. Granice unosa zasićenih i polinezasićenih masti treba da budu odnosno 3-7%. Unos holesterola treba da ude do 300mg dnevno (do 200mg dnevno kod pove masnoća u krvi). Preveliki unos ukupnih masti, zasićenih masnih kiselina i holesterola, dovodi se u vezu sa ishemijskom bolesti srca, metaboličkim sindromom, dijabetesom tipa 2 i drugim oboljenjima. Polinezasićene masne kiseline smanjuju nivo ukuonog holesterola, frakciju niske (LDL) i velike tine (HDL) u krvi. Mononezasićene masne kiseline (oleinska) doprinose sniženju nivoa ukupnog LDL holesterola, a blago povećavaju nivo HDL holesterola, koji ima zaštitna svojstva za krvne sudove (Pecelj-Gec, 2002; Krauss i sar., 2000).


Izbor namirnica sa manjim sadržajem masti i holesterola

U namirnicama životinjskog porekla, mesu, mleku/mlečnim proizvodima i žumancetu jajeta nalaze se značajne količine zasuićenih masti i holesterola. Stoga je jedna od opštih preporuka unapređenje zdravlja, povećanje unosa voća, povrća i ribe.

Pored navedenog, namirnice (tvrdi margarini, komercijalna pržena hrana i neki pekarski proizvodi9 koje sadrže veću količinu trans-masnih kiselina, doprinose povećanju nivoa holesterola u krvi (Krauss i sar, 2000). Visokom unosu masti doprinosi činjenica da masti poboljšavaju ukus hrane, a istovremeno imaju slabiji efekat na sitost u odnosu na druge nutriente slične energetske vrednosti.


Izbor namirnica sa manjim sadržajem masti i holesterola

Sistematskim pregledom 2 studije (meta-analize) pokazalo se da ishrana bazirana na niskom unosu masti sprečava povećanje TM kod normalno uhranjenih osoba i konzistentno uzrokuje gubitak na TM kod gojaznih i onih sa prekomernom TM. Zabbeleženo je prosečno smanjenje TM u populaciji od 2,5 kg, što može biti dovoljno da smanji prevalencu gojaznosti za 10-20%. Na taj način i mali gubitak TM koji se postiže smanjenjem unosa masti, može imati velikog značaja za javno zdravlje jede populacije (Astrup i sar., 2000).


comments powered by Disqus